Sidhuvudbild

Mat

Kostfilosofi

23.jpg Mat ska inte bara smaka bra utan även vara nyttigt - själv tycker jag att det är väldigt intressant med kost och har därför en hel del tankar om det.

- Av maten som serveras i familjedaghemmet är c:a 80-90% ekologiskt, och ungefär lika stor andel hemlagat. Målet är helt ekologiskt, men vissa produkter är svåra att hitta ekologiska, och en del är svåra att laga till själv (exempelvis blodpudding).

- En vanlig dag äter vi frukost 7:30, frukt vid 9:30, lunch vid 11 och mellanmål vid 14. Grönsaker serveras till lunch, och till frukost samt mellanmål serveras antingen frukt eller grönsaker.

- Brödet vi äter är uteslutande hembakt, och så ofta som möjligt försöker vi att baka allihopa tillsammans, och till smörgåsarna serveras smör- och rapsoljemargarin.

- Till vardags äter vi inga sötade produkter, dock kan det bli hemkokt nypon- eller blåbärssoppa eller varm choklad någon gång ibland, men när vi har kalas brukar vi slå på stort.

- Vi äter och dricker fullfeta men osockrade mjölkprodukter.

- Vi äter fisk minst en gång i veckan, och alltid MSC-märkt.

- Vi äter vegetariskt minst en gång i veckan, samtliga dagar till de barn som endast äter halal eller kosher.

- Jag har erfarenhet av allvarliga kostallergier (komjölksprotein-, ägg- och sojaallergier samt laktosintolerans), och har inte haft några incidenter (än så länge).

- Alla får äta med kniv och gaffel, och vi sitter till bords tills alla är klara, varpå vi säger tack för maten och dukar av efter oss själva.

- Barnen får äta själva - så kläderna kan ta en del stryk.

- Vi hjälps åt att duka bordet, och i möjligaste mån får barnen lägga för sig mat själva.

- Till lunch serveras vatten, till frukost och mellanmål erbjuds mjölk eller havremjölk.

- Om inga kända allergier förekommer kan även nötter och skaldjur komma att serveras, så viktigt att meddela om man misstänker något.

Senast uppdaterad 140317